Creative Artist
-
Creative Artist -
Beweegbare Schilderijen
Figuratief en abstract ontmoeten elkaar in deze interactieve, beweegbare schilderijen, waarmee je elke dag opnieuw je eigen compositie kunt samenstellen.
Ken je de kleine schuifpuzzels uit de jaren zeventig nog? Deze kinderspelletjes inspireerden Jan tot het creëren van een nieuwe kunstvorm: beweegbare schilderijen.
Eigenlijk zijn het puzzels waarvan de afmetingen variëren. Een schilderij bevat tussen de 4 en 493 (!) stukjes, van 10 bij 10 cm. Elk houten blokje is een kunstwerk op zich, terwijl het tegelijkertijd deel uitmaakt van een groter geheel. De minutieuze details en het vakmanschap wekken verwondering en nieuwsgierigheid op; je krijgt zin om de verborgen schatten en verbindingen in het kunstwerk te ontdekken.
Elk schilderij bevat een bijzonder puzzelstuk: de ‘sleutel’ waarmee je het kunstwerk opent. Zodra je dit stuk eruit neemt, kun je de compositie veranderen door de stukken te verschuiven, van boven naar beneden en van links naar rechts. Zo verandert een afbeelding van figuratief naar abstract en omgekeerd. Iedereen kan dit doen, dus er staat je een verrassing te wachten, elke keer dat je naar het schilderij kijkt.
Het continu veranderende karakter van Jans kunstwerken staat symbool voor de wereld in en rondom ons die continu verandert: niets blijft hetzelfde en alles is verbonden.
Vaste Schilderijen
Visionaire kunst
‘Schilderijen ontstaan. Titels komen op. Het is één groot geboorteproces.’
Jan begint met een gedachtestroom, een schets of eenvoudigweg de nood om zijn mening over wat er in de wereld gaande is, uit te drukken.
‘Zodra ik mijn penseel op het doek zet, verlies ik mezelf.’
Terwijl Jan schildert, houdt hij zich niet bezig met compositie en lijnen. Z’n denken staat stil, hij volgt zijn penseel en creëert afbeeldingen die nog nooit eerder zijn vertoond.
‘Ik ben regelmatig verrast door mijn eigen creaties.’
Het resultaat is verbluffend en zijn schilderijen variëren van het voorspellen van wereldgebeurtenissen tot protestkunst.
Over Jan
Jan Vanstechelman is een autodidact en een Daltonist, dus hij ervaart kleuren op een andere manier.
De enige manier waarop Jan als kind kon stilzitten, was met potlood en papier. Al snel ontdekte hij dat hij een gave had, maar kunstschool was geen optie vanwege zijn kleuren ‘defect’. Daardoor werd hij gedwongen om zijn talent in z’n eentje te ontwikkelen.
De drang om te schilderen en te tekenen was overweldigend. Gelukkig merkte de lesgever waarvan Jan leerde etsen zijn gave op en gaf hem de vrijheid om volledig zijn eigen gang te gaan. Dat was een enorme motivatie om door te zetten.
Daarnaast ontmoette Jan Walter Selenuk, een Canadese schilder die in Antwerpen werkt. Deze leerde hem – in 15 minuten (!) – de basisvaardigheden van het opzetten van verf en het weer weghalen met terpentine.
De volgende dag maakte Jan een werk dat zijn leven op z’n kop zette. Hij had zijn roeping gevonden en er was geen houden meer aan. De afbeeldingenmaker en gedachtenprinter in hem waren niet meer te stuiten.
Kort daarna kwam de schuifpuzzel op z’n pad, een creatie van de beroemde schaker Samuel Lloyd. Wat Jan aantrok in dit medium was dat het ervoor zorgt dat de kijker actief kan deelnemen aan de ervaring. Gefascineerd door het enorme aantal combinatiemogelijkheden, creëerde hij de grootste schuifpuzzel ter wereld, bestaande uit 493 stukken.
Meer Informatie
Jan Vanstechelmans werk kan bezichtigd worden in zijn atelier in Leefdaal.
E-mail:
jan.vanstechelman@gmail.com
Mobile:
+32 489 403 421
Instagram:
@jan.vanstechelman